Návštěvní sezóna skončila

Návštěvní sezóna skončila
Jako každý rok, i letos 31. října se Šolcův statek pro veřejnost uzavřel. Příští návštěvní sezónu tu zahájíme 1. května 2019. Kolemjdoucí však mohou aspoň přes plot obdivovat nejen dům, ale i exponáty venkovního lapidária. Mezi jeho nejnovější přírůstky patří socha „Odpočívající“ od ak. sochařky Veroniky Oleríny.

IMAGE:
Od stejné autorky pochází i roztomilá veverka, zavěšená na kmeni ořechu v jižním cípu zahrady. Rozsáhlejší kolekci prací Veroniky Oleríny představíme v sezóně 2019 v lapidáriu Šolcova statku.

IMAGE:
Ačkoli se dveře statku pro veřejnost uzavřely, neznamená to, že se tu nic neděje. Hned za patami posledního návštěvníka sezóny se rozhořel lítý boj s obtížným hmyzem, spočívající především v insekticidních nátěrech interiéru. Kdyby chemie nezabrala, disponujeme navíc i jedinečnou sadou drbátek z celého světa (na obrázku vpravo). Jistě si poradí i s krvelačnou blechou obecnou (Pulex irritans).

IMAGE:
Četné úkony probíhají i ve venkovním prostoru. Tato informační tabule, vzniklá zásluhou sobotecké základní školy, čerstvě přibyla na plácek před vraty statku. Chystáme  ještě také montáž dřevěného zábradlí ke schodům, vedoucím ke vchodu do domu.

IMAGE:
Ani zimní přestávka nezastavila bohatý společenský život, kterým je Šolcův statek odedávna pověstný. Na snímku spatřujeme ustavující schůzi stolní společnosti „Žízeň“, jejímž hlavním posláním je účinné vyprazdňování alkoholických lahví.

IMAGE:
Tímto plakátem, umístěným na vývěskách Šolcova statku, seznamujeme kolemjdoucí s výstavami, jimiž se chystáme zahájit příští sezónu.