Vzpomínka na Alenu Antonovou

Vzpomínka na Alenu Antonovou
30. prosince 2021 nás krátce po svých 91. narozeninách náhle opustila akademická malířka Alena Antonová. České výtvarné umění v ní ztratilo význačnou osobnost, my ze Šolcova statku blízkou spolupracovnici, ale především skvělou kamarádku. Tato fotografie byla pořízena 27. července 2021 na malířčině chalupě v podhůří Šumavy. Vlevo Alena Antonová, vpravo Sylva Samšiňáková.

IMAGE:
Po celou svou dlouhou a úctyhodnou výtvarnou tvorbu zůstávala Alena Antonová věrná kubismu, kterým ji ovlivnil její učitel na VŠ UMPRUM, Emil Filla. Na fotografii je pohled do malířčina ateliéru v Praze – Modřanech (červen 2019).

IMAGE:
Osiřelá malířčina chalupa v podhůří Šumavy. Alena Antonová ji spolu se svým manželem, ak. sochařem Petrem Šturmou, vlastníma rukama přeměnila z původní ruiny na útulné stavení s nezbytným „letním“ ateliérem a se zahradou, zdobenou Šturmovými sochami. Každý rok tu pobývala od jara do podzimu.

 

IMAGE:
Malířčin „letní“ ateliér v Pošumaví. U okna s výhledem do půvabné zahrádky posedává Sylva Samšiňáková. Alena Antonová právě odběhla do kuchyně, aby na plotně poctivé venkovské pece opekla své vyhlášené bramborové placky (21. července 2016).


IMAGE:
Obytné podkroví poskytovalo nejen pohodlné ubytování, ale bylo i úchvatnou galerií, zahrnující díla předních výtvarníků (srpen 2018).

IMAGE:
Na levém snímku kráčí Alena Antonová po zahradě své chalupy, s věrným psem Modiglianim v náručí. V popředí čeká kopie sochy Petra Šturmy „Toaleta“ na odvoz do Sobotky (červenec 2016). Na pravé fotografii už je „Toaleta“ usazena na podstavci v zahradě Šolcova statku (srpen 2016).

IMAGE:
Alena Antonová (vpředu) shlíží z vyhlídkové věže na Jeruzalém – z výletu s manželi Samšiňákovými v květnu 2019.

IMAGE:
Ještě jednou z výletu do Izraele v květnu r. 2019: Na universitě v Haifě si Alena Antonová (vpravo) prohlíží historický tiskařský lis.

IMAGE:
Alena Antonová naposledy na Šolcově statku – 15. června 2021. Čest její památce.