Ze „zákulisí“ Šolcova statku

Ze „zákulisí“ Šolcova statku
Naše příznivce (jsou-li jací) může zajímat, co se na statku děje mimo zraky veřejnosti a jaká tajemství se skrývají v soukromých prostorách hospodáře. Několika snímky se proto vydáme do „zákulisí“.

IMAGE:

Dříve než se Šolcův statek 1. května otevře návštěvníkům, každý rok se tu  uskutečňuje velký úklid, k mimořádné nelibosti červotočů a dřevomorky spojený s aplikacemi insekticidů, fungicidů a chemických konzervantů. První dva snímky této série nás zavádějí do síně a do Galerie Karla Samšiňáka na začátku března, kdy úklid pravidelně zahajujeme.

IMAGE:

Úklid se musí správně načasovat na dobu, kdy venkovní teploty přes den vystoupají nad 10 st. a v noci neklesnou pod 5 st. Klimatické poměry hospodář vyhodnocuje pomocí přesné meteostanice s radiovým přenosem dat do své pracovny.

IMAGE:
Když už jsme se zvědavému čtenáři pochlubili technickou vymožeností v podobě meteostanice, nesmíme opominout další jedinečné zařízení. Soukromé prostory statku jsou propojeny polními telefony TP-25, napojenými na mobilní vojenskou ústřednu UT-11.

IMAGE:

Je-li to nezbytné, na statku probíhají  mnohé pozoruhodné technické úkony i v plné sezóně a v návštěvních hodinách. Takto jsme v srpnu 2016 na pískovcový podstavec montovali sochu ak. sochaře Petra Šturmy „Toaleta“. Vlevo ak. malířka Alena Antonová, uprostřed vrchní montér, bratr malířky Petr Anton. Stavební dozor jako obvykle vykonává Ing. Petr Zajíček (vpravo).

IMAGE:
Petr Anton při nejnáročnější fázi montáže – provádění svislého vrtu. Ing. Petra Zajíčka tentokrát ve stavebním dozoru vystřídal Modi (= jezevčík Aleny Antonové).


IMAGE:
Dobrá věc se podařila. Radují se lidé (sourozenci Antonovi a Zajíčkovi) i psi (psí slečna Suzy a psí jinoch Modi).